неделя, 13 май 2007 г.

WebTech 2007 - с деца на море

И тази година ще имам възможност да говоря на WebTech 2007 на тема "ИнтеRESTни уеб услуги"

REST (Representational State Transfer) е архитектурен стил за изграждане на лесни, разбираеми и мащабируеми уеб услуги (web services). За мнозина разработчици уеб услугите предизвикват неприятни (меко казано) чувства. Това е така, защото тежките решения за предоставяне на услуги в уеб (например SOAP) са неудобни и сложни за прилагане и изискват допълнително разучаване на множество други технологии. REST се базира на фундаментите на уеб: HTTP, URI и XHTML – и може да да се реализира с всеки език за програмиране на уеб или платформа.

Аудиторията ще бъде запозната с помощта на примери с основните принципи за изграждане на услуги чрез методологията на REST. Ще бъдат подчертани предимствата и възможностите на услугите. Ще бъде показано защо този стил набира все по-голяма популярност и защо големи компании като Amazon, Ebay, Google предоставят главно REST-базирани услуги. Ще бъде демонстрирано AJAX приложение като клиент на REST уеб услуга предоставена от Ruby on Rails и Java Restlet приложение.

За радост тази година конференцията е във Варна, на 29 и 30 юни 2007. Каква прекрасна възможност за едно моренце с технологии! :)

Няма коментари: