вторник, 19 юни 2007 г.

Разследване - "Препоръчано от ..." - Част 3

Току що говорих с доц. д-р Евгений Генев, председател на Българската асоцияция на педиатрите относно продукта Данонино (кисело мляко за деца).

Човека се оказа изключително вежлив и отдели предостатъчно време за всеки мой въпрос.

Основния ми въпрос беше как една фирма получава препоръка. Фирмата предоставя подробна документация, регистрация на продукта в МЗ, документи от ХЕИ, изследвания на продукта. В случая на Данон група от около 30 членове на асоциацията е била поканена да разгледа производствения процес. Д-р Генев беше във възторг от стриктния производствен процес, напълно автоматизиран и контролиран от над 800 микробиологични изследвания всеки 24 часа. Споделих моите опасения, че рекламата заблуждава потребителя, че това мляко превъзхожда другите въпреки, че съдържа почти същото количество калций, витамин D, както и обикновеното кисело или прясно мляко. Той се съгласи, че наистина други продукти като кисело мляко или риба/яйца могат да набавят необходимите вещества за подпомагане растежа на детето. Въпреки това, той акцентира, че понякога децата отказват да приемат определени храни - даде пример с експериментални пюрета от риба произведени в България, които заради специфичната миризма на риба отблъскват децата. Препоръката на асоциацията е, че продукта има постояни, контролирани съставки, чиито качества са полезни за деца над 1 годишна възраст. Асоцияциата е давала препоръки само още на Нестле и на Проктър и Гембъл за Памперс.

Пълните изследвания на продукта за момента са достъпни само за асоциацията. Доц. Генев с радост прие моето предложение да бъдат публикувани в Интернет и ще го предложи на Данон да го направят.

Спомена също, че е предложил този продукт като заместител на в програмата на държавата за "мляко+кифла" за малките деца. Това не е толкова важно колкото аргумента, с който е отхвърлено, че тази програма не е децата да се хранят добре, а да се привлекат циганчетата в училище заради безплатната храна (?!) Да - и аз смятам, че това е тъпо.


Доц. Генчев в момента е в пенсия от една година. Преди това е бил ръководител на Катедра по педиатрия в МУ началник на клиника по детски и генетични заболявания УМБАЛ Пловдив. В момента се е отдал изцяло на асоциацията. Също като СНБМ смята, че трябва гражданските организации да държат "изкъсо" и да притискат държавата за да си свърши работата. Само така!

Няма коментари: