събота, 1 декември 2007 г.

Осветление с повече от един ключ

Тъй като се наложи са прекроим малко новия ни апартамент чрез телепоритиране на врати (зазидване на едно място, избиване на друго), съвсем естествено ключовете за осветлението застанаха на съвсем странни места. Освен премесването им, стори ми се добра идея след като излезеш от която и да е стая, да имаш веднага достъпен ключ за осветлението в коридора. Знаех за на т.нар. девиаторни схеми, с които можеш да командваш осветлението от две места и по default е изградено осветлението в коридора. Само, че за един програмист N=2, не е достатъчно - все пак искам да имам общо 4 ключа, с които да командвам осветлението, та попаднах на една гениално проста схема. В нея се слагат специални 4-way ключове, които навързани последователно могат да се скалират до безкрайност - т.е. можеш да командваш осветлението от K на брой места (можеш да пуснеш и да спреш осветлението от произволен ключ). Ето и самата схема с прията анимиация и субтитри:


(анимацията e взета от страницата на Матю
)

Идеята е че този 4-way ключ не прекъсва веригата, а само разменя свързаността на проводниците, така с помощта на логическо изключващо ИЛИ (XOR) в двата края и произволен брой отрицания (NOT) посредата може да се командва осветлените независимо. Най-сетне Дискретната математика ми се отплати!

Предполагам, че тези ключове на са (много) по-скъпи от обикновенните и определено си заслужават.

~~~~~~

Преди да седна и да потърся в Гугъл - също като типичен програмист - започнах да си представям, че това не може да се постигне с нормални ключове и кабели и ще ми трябва електроника (няколко тригера + оптрон + сравнително мощен триак). Даже усложних решението като реших да направя wireless крючовете за да си спестя копаенето на допълнителни канали за кабелите. Изводът? Keep it simple, stupid?