събота, 2 февруари 2008 г.

Мрежови тонколони

Тъп проблем - имате лаптоп с най-пръдливите колонки в Империята. Слуша ви се музика докато си "ковете" кротко код на лаптопа, обаче не ви се опъва поредния кабел през средата на стаята до усилвателя на уредбата. Все пак скоро разкарахте LAN кабелчето и Интернета иде по въздуха - защо пак кабели! Настолния ви компютър - макар и не в първа младост - е свързан с усилвателя, но не ви се иска всики път като ви се дослуша музика да правите command-line kung-fu през ssh. Колко готино би било ако може да пренасочите звука през мрежата така, че настолната антика играе ролята на мрежов сървър за звук и да възпроизвежда това, което иначе би се чуло от туберколозните колонки на лаптопа.

Решение има, драги ми Смехурко! Нарича се pulseaudio. Инсталира се демон на сървъра, който слуша внимателно за клиенти и възпроизвежда. Поддържа огромно количество клиенти - на мен ми трябваше да има поне xmms/audacious и mplayer; ами има ги!

Освен "мрежова звукова карта" сървъра има още възможности. Може да пуснете един клиент с много сървъри така, че звука да се дублира (например в две помещения). Също така злите езици говорят, че имало и клиенти за Windows. Благодат!

Следващия път ще пробвам synergy - пренасочва клавиатурата и мишката към друг компютър.

Няма коментари: