вторник, 20 ноември 2007 г.

Е-книги


Съвсем случайно разбрах за ново преносимо устройство от Amazon - Kindle.

Kindle е преносим четец на книги в електронен вариант, което използва E-Ink екран (вместо стандартен течнокристален). Предимството на новия екран е високата четимост на изображението, сравним с реален отпечатък върху хартия, както и възможността да показва неподвижно изображение без консумация на електричество. Благодарение на вграден модем за GSM мрежа може да се закупува и мигновено да се почете книга от електронния магазин на Amazon (без такси към мобилен оператор). Допълнително има опростен браузър, с който може да се четат определение блогове. Интересна е услугата "Ask Kindle NowNow", която дава възможност да се зададе произволен въпрос на човешки език, на който след кратко време да получите отговор. Въпроса се се обработва от човек благодарение на услугата на Amazon - Mechanical Turk, а отговора обикновено е от първата страница с резултати от Google.

Защо ви занимавам с всичко това? Отдавна не крия възхитата си от авангардните идеи на Amazon. Рядко огромна компания от калибъра на Amazon измисля и реализира прогресивни идеи, които много вероятно променят е-света, с който сме свикнали. Първо беше EC2, която прави изграждането и поддръжката на сървърно помещение безсмислена, а след това S3 - съхраняване на произволно количество данни според нуждите. Сега Amazon искат да станат iTunes в сферата на книгите. Ключа се крие в интеграцията с електронната книжарница - преди време Sony пуснаха едно глупаво устройство, което трудно си намира пазар и май скоро ще остане само статия в Wikipedia. Достъпа на Kindle до книжарницата през мобилен Интернет дават огромна гъвкавост на новото устройство въпреки, че вида му е като на играчка за деца от 3 до 6 години и не е толкова cool като това на Sony.

Всяка от тези технологии разработени от Amazon е иновативна, но дали ще стане масова, така като Google превзе търсенето - според мен да.

11 коментара:

Анонимен каза...

Съмнява ме kindle да стане популярен поради няколко причини. Първо: прекалено скъп е (над 400евро начална цена), което са си адски много хартиени книги. Второ: има абсолютно ненужна клавиатура, което само уголемява цялото нещо. Повечето хора, които съм наблюдавал, не си водят бележки докато четат книги, така че не вярвам да я ползват. На последно място дизайна е бая ретрофутуристичен (виж линка за цената за пълна снимка) - напомня на нещо от 80тарски фантастичен филм, т.е. направо си е грозен. Общо взето успешния e-book рийдър който бих си купил е някой, който няма много копчета и не е много по-голям от екрана екрана, относително евтин е(докъм 150 евро), да има слот за карти и евентуално някаква подсветка на дисплея която да може да се включва когато не е достатъчно светло наоколо(примерно в рейса).

Анонимен каза...

Аз си го представям с по-голям дисплей - и хартиените книги обикновено ги предпочитам като са с размери над А5.

Също малко ме притеснява дали имаш опция за повторно сваляне на вече платена книга - в случай, че например си изгубиш CD-то с книгите (което е много по-лесно от това да си загубиш етажерката с 6 рафта книги).

Bla каза...

Изглежда готино и дори удобно, но едва ли ще тръгна да чета книги в подобен формат.

Свилен Иванов каза...

Към Кънев: (dude, името ти се пише със "ъ" :): Прав си за всичко - не само скъп, ами направо адски скъп, вида му - все едно е направен от рециклирани Apple ][. Това, което ме впечатлява е, че върви в комплект — с връзка към Интеренет (без да те интересува доставчик и месечни такси), онлайн достъп и разплащания за книги, интеграция с прости уеб услуги (като блогове). Такъв тип комбо продукт в пазарната ниша на книгите все още няма - за музика и видео има iPod, iPhone, Tivo, но няма за книги (като изключим напъна на Sony). Очевидно това не е продукт за "напреднали потребители" като нас - за бога, той дори няма WiFi или слот за разширение — аз също бих искал да има и издръжлива батерия и да е лекичък (мисля, че и двете са постижими заради новата технология на екрана).

Към Ирина: Според мен малкия екран е заради все още скъпата технология за производството му. Много вероятно в близките години тя да се усъвършенства и да видим по-големи размери на достъпни цени. Относно повторното сваляне - аз бих си притеснил повече дали има някакви DRM щуротии около книгите - по-лошо от това няма да има; ужасно е да не можеш да си четеш книгата на компютъра и след това да си я вземеш на път (много полезно за техническа литература).

Към Bla: ще видим...; света се променя — преди време сигурно си купувал "7 дни спорт", а сега четеш новините в gol.bg, нали?

Трябва да си призная, че чета главно техническа литература, мнооого по-малко художествена. Преди няколко години, когато видях първото CD пълно догоре с pdf-и, chm-та — щях да се побъркам от кеф - толкова много знание на едно място, без да го търсиш по библиотеки или да се чудиш откъде да намериш пари да си ги купиш. Тогава осъзнах, че четенето на книга на CRT (даже хубаво CRT, а не мини-ренген) е "мисия невъзможна". От тогава си мечтая да имам някакво такова преносимо устройство - ето, че лека-полека нещата вървят на там.

Анонимен каза...

Всъщност името ми се пише с "А". Съгласен съм, че няма подобен продукт, но имай предвид че цената е сериозно определяща за успеха. Ако струваше по-малко сигурно щеше да може да пробие. Съмнява ме че повечето юзъри ги вълнуват особено разните екстри, като Интернет връзка. Аз лично с удоволствие бих притежавал подобно устройство дори и само заради това че може да търсиш (сърчваш) в текста, обаче повечето юзъри биха погледнали че устройството е $400 долара и книгите за него струват по $10, което в някои случаи е повече от хартиения вариант. Освен това поне от статията на BBC разбирам че всъщност нищо от интернет възможностите не е безплатно - примерно плащаш си $2 за boingboing.net, който иначе е безплатен, или 10 цента за книга която вече си си купил но си изтрил от паметта. Ако пуснат е-книгите на цена хартиена книга минус разходи за печатане и доставка, наистина е доста вероятно да предизвикат революция в начина на четене, но за жалост засега си пазят пазара на хартиени книги. Не, че за нас в България струват нещо електронните книги;). Пак в две думи идеята е много добра, ценовата политика и желанието за революционна промяна в пазара засега са недостатъчно добри.

Свилен Иванов каза...

Към Канев (извинявай - сбърках те с друг Кънев):

Надявам се в близко време цената да падне - всички си спомняме цените на първите PDA, преносими компютри и мобилни телефони. Наистина ако е в 150EUR диапазон би било страхотно.

Сега като се замисля, EV-DO модема вместо Wireless LAN е сериозен проблем за глобализацията на устройството - все пак пазара не се изчерпва само с Америка.

BTW, лично аз очаквах доста по-позитивни отзиви, но всичко казано до тук е самата истина.

Свилен Иванов каза...

Още по темата

Анонимен каза...

Хмм на първо време Свилен се оказва прав:
Kindle Availability
Due to heavy customer demand, Kindle is temporarily sold out. Because we ship Kindles on a first-come, first-served basis, please ORDER NOW to reserve your place in line. See availability messaging above for estimated in-stock date.

Така че само чакаме да пуснат модел на половин цена, което трябва да е възможно като успеят да произведат повече бройки и махнат EV-DO-то, т.е. няма амазон да се набутват с месечни такси за него, съответно могат да опростят част от цената на крайния потребител.

corwin каза...

Чиче Сви, за Амазон Киндито - твое мнение, но за Сони дигитал бука просто не си прав. Един познат си е взел и е супер яко и удобно за употреба. Виждал съм го, пробвал съм го и смятам да си го взема при първа възможност. Много опростен интерфейс има - без излишни бутони, почти цялата му повърхност е екран и има удобна корица, за да получи тъч'нд фийла на истинска книга.
Ако ти се чете хвърли един поглед на тая тема...:
http://www.shadowdance.info/forum/viewtopic.php?t=2894&start=0

Анонимен каза...

Никой ли не мисли за DRM защитите?

Анонимен каза...

http://www.defectivebydesign.org/DRMEbookFlyer
Извинявам се за повторния пост!