сряда, 21 ноември 2007 г.

"Безплатните" дискове с Убунту

Често се възмущавам (на ум) от хора, които са компютърно грамотни, а си поръчват от безплатните CD-та с Убунту. Защото средствата отделени за производство и пощенски разходи на тези дискове могат да се използват за разработка и подобряване на свободния софтуер, вместо да събират прах нечий шкаф. Тези дискове са предназначени само за хората, които нямат бърз Интернет за да си го свалят или за тези, които не могат (или не знаят) как да си изпекат .iso файл. По този начин свобдния софтуер е достъпен за всеки, който се нуждае от него и не е трофей, с които да се хвалиш пред приятели. Освен това колко природни ресурси се похабяват за направата и транспортирането до пощенската кутия?

От друга страна, горещо подкрепям продажбата на продукти с добавена стойност - тениски, дискове, подложки за мишки, лепенки и др. Леко завишената цена подпомага разработчиците на свободен софтуер, а пък ние - потребителите - ще си имаме хубав сувенир. Така можем да се похвалим, че не само използваме свободен софтуер, но и го подпомагаме материално. Вижте например колко много може да се направи с 40$.

Затова нека използваме bittorent за да сваляме последната версия на любимата ни дистрибуция, да си я записваме на евтино CD и да го подаряваме на приятели, които искат да пробват Linux. Не е толкова трудно...

5 коментара:

zbrox каза...

С риск да прозвуча като обидена ученичка :) пак ще кажа, че красивата опаковка винаги ми е помагала да промотирам свободния софтуер. Някои от хората, на които съм "пробутвал" Ubuntu така, вече си го ползват като основна операционна система. И да, аз си записвам дискове и съм записвал дискове и съм раздавал. Давал съм и много от свободното си време за свободния софтуер, подкрепям идеята. Не, дисковете не са трофей и няма да прашасват у дома!
Относно довода за "вредата за околната среда", пак мога да съм леко засегнат. Гледам да използвам разумно електричеството - крушките ми са енергоспестяващи да речем, изхвърлям си боклука разделно (колко хора го правят)...

Свилен Иванов каза...

Ако смяташ, че приятната опаковка ще помогне на хората - ОК. Според мен тя носи много малко стойност (специално за дистрибуцията). Много по-голяма полза ще има да отидеш с диска при твой приятел и да му настроиш системата; така веднага получава един прекрасен десктоп - без да се сблъсква с тривиални проблеми като “защо диска не тръгва? (не е настроено Boot from CD в BIOS-а), защо не мога да гледам филми?”. Не искам да те засегна - просто искам да привлека вниманието към това, че финансовите средства в Убунту не са безкрайни и ако имаме възможност нека помагаме да се харчат колкото може по-ефективно.

zbrox каза...

Съгласен съм. Средствата не са безкрайни, не случайно имам ubuntu merch.

Анонимен каза...

Да не говорим, че дисковете са обикновено за Long Term Support Release, което в момента 3 6.06. Така че ако ще си поръчвате дискове изчакайте до април за 8.04, който също ще е LTS. Иначе CDтата и на мене ми харесват. Обаче наистина няма смисъл по пощата да ги поръчваш. Моите ги взех миналата година от CeBIT и то защото тогава не знаех, че са LTS версията. Както предлага Свилен, по-добре поне веднъж да ползвате торентите легално.

zbrox каза...

Дисковете са с последното издание, 7.10, а не версията, която е с дългосрочна поддръжка.