сряда, 26 май 2010 г.

Програмиране за удоволствие

Ако цял ден се се занимавал с "enterprise" софтуер, то понякога е много приятно да програмираш за нещо с 25 байта оперативна памет, а изпълнимия код е не повече от 1024 байта. "Recreational programming" тъй да се каже.
PIC12F509 e интегрална схема, която е миниатюрен "компютър" с памет (25 байта RAM, 1024 ROM), процесор (4 MHz), асемблер и двоични интефейси (4). Струва точно 1.17 лв. без ДДС ;). Какво може са направи човек с една такава схема - примерно електронно зарче:


Sweet!

5 коментара:

ivanatora каза...

Познато ми е - заиграеш се с 12-ка, после се увлечеш и се окаже че краката не ти стигат. Хващаш 16-ка, после ти идват сума ти идеи за приложения, увлечеш се в три хиляди инструкции асемблер и паметта ти стане малка. Взимаш по-голяма 16-ка, ама то крастата си е краста... На следващите N-хиляди реда код решаваш че ти се пише на С и взимаш 18-ка. След някой друг месец пък разбираш че 24-ките са по-евтини от 18-ките и се почва тя една... :)

Свилен Иванов каза...

Винаги съм искал да създам собствена игрова конзола... Много е яко!

iffi каза...

Също много забавна идея са цветя които twit-ват, когато трябва да ги полееш :-)

Свилен Иванов каза...

Супер идея, ама ми идва малко трудничко, дето се вика Small moves, Ellie, small moves. . Първо мигалки, после RS232, след това връзка през USB с PC. Ethernet доста далече в иерархията. Камо ли Layer 7 протокол реализация...

ivanatora каза...

Ethernet не е толкова труден с TCP стека на Microchip, но иска малко по-сериозен хардуер от тази 12-ка :)