неделя, 30 септември 2007 г.

Чашата е наполовина пълна

Тази събота имах възможността да посетя ежемесечната конференция на Linux-BG. Хубавото на тези лекции е, че успяват да съберат интелигентни хора, с разностранни интереси. А винаги е хубаво да говориш такива хора.

Прекрасно впечатление ми направиха момчетата от Gugga, които представиха техен framework за улесняване на флаш програмистите при създаване на приложения, които трябва да се обновяват лесно (въпреки богатото мултимедийно съдържание). Освен това, този framework подпомага локализирането на различни езици както и създаването на олекотена и достъпна версия на приложението за инвалиди (accessibility). Важното е, че момчетата се позоваваха на собствения си опит, а резултата е именно създаването на библиотека за решаване на този кръг от проблеми. Огромно впечатление ми направи страстта, с която говореха и лекотата на представянето - личи си от 100 километра, че си вършат работата с желание и удоволствие и не на последно място - компетентност. За създаването на качествен софтуер, компетентността е важно качество. Тези момчета ценят качествения софтуер - знаят с какво design patterns могат да им помогнат, защо unit тестовете са важни, кога и кое трябва да оптимизираш. И главното - осъзнават, че създаването на качествен софтуер е важно да бъдат конкурентноспособни на пазара.

Друга интересна тема беше представянето на Startup BG за подпомагането на startup фирми реализиращи авангардни идеи. Отвъд океана иновациите се създават именно в такива startup фирми - ако идеята се окаже печеливша, обикновено някоя голяма IT акула купува startup-а, заедно се интелектуалната собственост. Разбира се за многократно повече пари от колкото са вложени. Проблема е, че хората с добра идея нямат необходимите управленски или маркетингови способности за да създадат и ръководят фирма. Startup BG ще сформира няколко лекции - нещо като съкратен курс на 5 годишно следване в УНСС, с цел да разбули бюрократичната страна на нещата необходими за материализирането на нова идея - бизнес планове, финансиране, управление на човешки ресурси и т.н. Отново пролича хъса и желанието за работа - Startup BG са млади студенти в УНСС, които имат желание реализират бизнес в България. Дано успеят - искрено им го желая.

Цялата конференция бе заснета, излъчена на живо в Интернет (15 зрители - за повече нямаше канал) и предполагам скоро време ще бъде достъпна и на запис.

Тръгнах си от конференцията зареден положително и оптимистично.

Няма коментари: