вторник, 4 септември 2007 г.

Математически смешки

Клиент към продавач:
- Колко струва голяма порция Фибоначос?
- Колкото една малка и една средна.
Още такива смешки (на английски) на страницата на Ерик.

3 коментара:

Анонимен каза...

Яко. Ето ти една на български:

Приятели на математик му препоръчват да отиде на камерен концерт. Той отива. След това го питат:
- Как беше, хареса ли ти?
- Ми, разочарован съм, честно казано?
- Защо?
- Вие разправяхте камерен, пък то k беше равно на 3.

Свилен Иванов каза...

Ха-ха-ха! Много добро!

Така и така сме на подобна тема - ето един за физици (взето от тук)

Мениджерът на един хиподрум обявил награда за този, който успее да предскаже с най-голяма точност кой кон ще победи. Но имало, разбира се, предварително препитване на кандидатите. Явили се един ветеринар, един статистик и един физик.
Задавали им еднотипни въпроси, демек: как ще прецените кой кон ще спечели.

Ветеринарят казал, че ще изследва физилогичните, клинични и кинетично-електрофизиологични параметри на конете-участници и по тях за 2 дни (демек до следващия race) ще прецени с вероятност 76% кой ще е следващия фаворит. За целите на изследването поискал 5000 $.

Статистикът рекъл, че ще прегледа всички статистически данни за проявите на състезаващите се коне през последните години и въз основа на това ще направи прогноза, която с достоверност 59% ще предскаже кой ще е следващия фаворит, считано на всеки 2 седмици. За целта поискал 20000 долара.

Физикът казал, че ще направи математически модели и ще прецени с вероятност 99% кой ще е победителят. Не определил време и обяснил, че като начало му трябват 100000 долара.

След 2 седмици кандидатите се явили с прогнозите си.

Ветеринарят казал, че е направил нужните изследвания, кон "Ярост" най-вероятно ще победи в следващата гонка и че са му останали 2000 долара, които не е изразходвал за работата си.
Статистикът обяснил, че въз основа на неговите изследвания кон "Ярост" наистина е бъдещ фаворит, но не е ясно точно кога ще спечели - дали на следващата или на по-следващата гонка, и парите е изхарчил, но поне има прогнози за следващите 3 сезона.
Физикът се явил с компютърна програма, която обобщава всички данни от последните гонки, заедно с физиологическите и динамични параметри на състезаващите се коне, обяснил, че парите не са стигнали и че му трябват още поне толкова, ако не и 10 пъти повече. На въпроса защо са му тези пари, отвърнал: "Ами засега съм разрешил само задачата за сферичен кон във вакуум".

Топблог каза...

хаххахах :)