сряда, 12 септември 2007 г.

Видео през Интернет, Firefox, Ubuntu - можело значи!

Никога не съм успявал да накарам не-Flash видео съдържание от уеб страниците да се пуска (лесно) под Линукс. Последния път Firefox гърмеше за щяло и не щяло след инсталиране на mozilla-mplayer. Затова всеки път се ровя в изходния код на страницата и търся видео URL (mms://, *.mov, *.wmv) за да си го пусна с mplayer в командния ред. Виждате ли какво прави желанието на един (Линукс) потребител да гледа "I'm Mac - I'm PC" на сайта на Apple.

Стига! Не искам да имам firebug и curl за да мога да гледам видео. Дадено! На помощ идва приставката MediaPlayerConnectivity за Firefox. Всеки вграден в страницата видео материал (от глупавите формати QuickTime или Windows Media Video) се замества с икона, която може да се щракне. При щракване се пуска mplayer (или друг предпочетен от вас плейър). Чисто и просто.

BTW, тази приставка е пример за добър софтуер. Веднага след инсталация претърсва за подходящи програми за пускане на аудио и видео. Не се налага аз да ги конфигурирам ръчно. Единствено избрах навсякъде да ползвам mplayer. Браво!

Благодаря на neter от форумите на Линукс БГ, който ме светна. Благодаря на Митака, че ми показа mplayer преди години.

Докато пиша тази публикация директно като HTML, без да ползвам WYSISYG редактора на Blogger ("ам' 'щото ми е по-лесно"), май нямам нужда от тази приставка. Така и така съм свикнал да изчоплям URL адреса с firebug - защо да си сменям навиците? Аааа, да - също така обичам vim. Знаете ли - забравете! Все едно тази публикация не съществува...

5 коментара:

Анонимен каза...

Хе Сви, не знаех, че аз съм те насочил към Mplayer ...

Иначе искам да отбележа, че това е една невероятна (или невероятно изкъртана :)) снимка, отразяваща истинаската ми бохемска същност :)

Свилен Иванов каза...

Ти беше, бат' Митко - аз ти се оплаквах, че заради филмите не мога да мина Linux и затова си държа Windows 2000. Тогова имаше само една програма - avifile, и тя не пускаше субтитри

Pavel Georgiev каза...

По темата Firefox + video + apple.com:

успяваш ли да заредиш в firefox (или където и да е) това видео: http://events.apple.com.edgesuite.net/s83522y/event/index.html?internal=g4h5jl83a

Свилен Иванов каза...

Пробвах да пусна потока във VLC но чувах само звук. Оказа се, че този поток използва протокола RTSP Довечера ще пробвам с mplayer.

Свилен Иванов каза...

Пробвах и с този поток - пак само звук